Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑ
"Υψώνεται σε ύψος ουράνιο και, καθώς βρίσκεται ψηλότερα από τα άλλα οικοδομήματα, μοιάζει σα να σκύβει πάνω από την πόλη", γράφει ο Προκόπιος στο "Περί Κτισμάτων".
Δεκαπέντε αιώνες αργότερα, έχω την ίδια αίσθηση ατενίζοντας την.  Ένας επιβλητικός όγκος, με αντερίσματα και τρισδιάστατες γεωμετρίες. Όμως στο  εσωτερικό, τα πάντα είναι καμπύλες και φως. Σαράντα παράθυρα διατρέχουν τη βάση του τρούλου δημιουργώντας ένα φωτεινό κύκλο. Νομίζεις ότι ο τρούλος βρίσκεται στον αέρα. Μια αχλύ κυριαρχεί και νομίζεις ότι θα πετάξεις.
Περιδιαβαίνω τη μεγάλη εκκλησία και θλίβομαι με τις παρατημένες σκαλωσιές .Σταματώ στα υπέροχα ψηφιδωτά. Στο βόρειο κλίτος παρατηρώ το μάρμαρο όπου σύμφωνα με την παράδοση Άγγελος Κυρίου μαρμάρωσε τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Ο θρύλος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά έδινε κουράγιο στους υπόδουλους Έλληνες. Ανηφορίζω το διάδρομο για το γυναικωνίτη. Το φως αντανακλά γύρω σχηματίζοντας απαλές δεσμίδες. Νομίζω πως βρίσκομαι σε μια άλλη διάσταση.

Φωτογραφίες Lia Mageira

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδοιπορικό στις Αιτωλικές Λιμνοθάλασσες με την Ποίηση  του Κωστή Παλαμά Μες στο ζωντανό σου αγέρι πόχει αρμύρας ευωδιά, νιώθω μόνο σαν...